Група "Дослідники"

Добрий день всім відвідувачам нашого блогу!

      Ми група "Дослідники", під час проекту ми досліджували вміст харчових добавок в продуктах харчування. Представляємо до вашої уваги результати досліджень: 



ШКІДЛИВУ ДОЗУ ВИЗНАЧИТИ НЕМОЖЛИВО

         Сьогодні добавки широко використовують у виробництві десертів, напоїв, морозива, кондвиробів, ковбасних, молочних продуктів. Дуже багато їх міститься в консервованих продуктах та імпортних йогуртах. Для більшості харчових добавок встановлено гранично допустимі норми, перевищувати які виробник не має права. Усі харчові добавки внесено в список INC, схвалено міжнародною комісією з харчових добавок та поділено на класи. Свідченням того, що добавка пройшла перевірку на нешкідливість, є присвоєння їй спеціального Е-номера, що складається з літери Е та тризначного числа, які замінюють дуже складні назви хімічних рочовин. Проте навіть найсуворіший комітет, на жаль, не в змозі простежити, скільки та чи та людина вживає харчових домішок з їжею та напоями, а отже, в якій дозі хімічні речовини сумарно (разом із різними продуктами) потрапляють у її організм. Можливо, вона значно перевищує максимально допустиму? Для безалкогольних напоїв та кондитерських виробів як підсолоджувачі використовують фруктовий цукор (фруктозу), молочний цукор (лактозу), глюкозу, аспартам (Е 951), цикламати (Е 952), ізомальт (Е 953), сахарин (Е 954) та ін. Якщо фруктоза й лактоза - нешкідливі для організму, то добавки з Е-номером формально вважаються нешкідливими, але не рекомендовані для постійного вживання. Особливо небезпечним з цієї групи є сахарин (Е 954), дозволений до вживання в кількості, що не перевищує 5 г на 1 кг продукту.


ЩО БІЛЬШИЙ ТЕРМІН ПРИДАТНОСТІ – ТО БІЛЬША НЕБЕЗПЕКА

        Завжди має насторожувати великий термін придатності товару. Слід з осторогою ставитися до охолоджувальних напоїв, в яких завжди містяться різні підсолоджувачі, барвники, ароматизатори та консерванти. Краще вгамувати спрагу чаєм або чистою водою. Соки заводського виготовлення також часто містять харчові добавки. Перелік дозволених добавок до харчових продуктів та їх граничні норми регламентують органи охорони здоров’я кожної країни, а виробники продуктів харчування зобов’язані вказувати на етикетці назву використаних добавок і відповідний їм індекс Е. Усього до використання в Україні дозволено 351 харчову добавку. Кабінет Міністрів постановами № 12 від 4 січня 1999 року та № 342 від 17 лютого 2000 року заборонив тільки 19 добавок. Заборонено харчові добавки: Е 103, Е 105, Е 111, Е 125, Е 126, Е 130, Е 241, Е 242, Е 450, Е 451, Е 452, Е 453, Е 454, Е 461, Е 462, Е 463, Е 465.




Комментариев нет:

Отправить комментарий